Kortio Bloggen

Hej och välkommen till vår blogg om kort!

Det är inte alltid helt enkelt att som kund förstå bankernas språk och system när det gäller kort, men med denna blogg vill vi hjälpa dig att hitta rätt i kortdjungeln och förklara hur kortvärlden fungerar!

Blogg #8

Vad är onlinekrediter?

Ni har kanske lagt märke till att vissa jämförelsetjänster har med ett kort som heter Credway eller Euroloan? Det är företag som ger ut sk onlinekrediter eller kortkrediter, vilket betyder att du ansöker om ett lån och vid beviljad ansökan sätts pengarna in direkt på ditt bankkonto.

Precis som ett lån tänker du nu kanske? Men skillnaden är att det tillkommer inte någon ränta på pengarna förrän du bestämmer dig för att använda dem. Du behöver inte heller använda hela beloppet på en gång. Behöver du bara ta ut 5000 kronor av 20 000 så tillkommer endast ränta på de 5000 kronorna. De övriga 15 000 kronorna finns kvar på ditt konto utan ränta. På det sättet bestämmer du själv när du vill låna pengarna och påbörja räntebetalningen, precis som med ett kreditkort. Därför kan flera jämförelsetjänster ta med Credway eller Europloan som ett alternativ till kort. Vi jobbar också med dessa två företag, men jämför dem med andra lån istället.

Vill du ansöka om onlinekrediter och se om det är ett bättre alternativ? Då hittar du ansökan underJämför lån

Blogg #7

Dags att boka vårresan eller sommarsemestern?

Längtar du till sol och värme? Se då till att använda rätt kort för att spara pengar! Vissa resekort erbjuder 0% valutapåslag och andra hög bonus i form av resepoäng. Så vilket kort är rätt för din resa? Kortio ger dig svaret genom att dela upp resan i tre enkla steg.

Steg 1 - Betala resan

Använd ett kort som ger dig bonuspoäng och en bra reseförsäkring på köpet. Reser du några gånger om året så kan det vara värt att investera i ett kort som ger dig poäng på alla köp och hjälper dig spara ihop till gratis flygresor. Just nu är det bästa kortet inom den kategorin Supreme Card World som ger dig både loungeaccess, bonuspoäng och Concierge service.

Steg 2 - Innan resan

Trots att många kort erbjuder 0% valutapåslag, finns det nästan alltid en hög uttagsavgift om du ska ta ut kontanter i bankomater utomlands. Speciellt om det är ett land utanför EU. Ta därför ut lite kontanter innan resa för att ha i reserv.

Måste du ta ut kontanter utomlands är Bank Norwegians VISA ett bra kort som helt saknar saknar uttagsavgift oavsett var i världen du tar ut pengar. Men valutapåslaget är dock 1,75 procent. Fördelen är att du inte behöver betala någon årsavgift för kortet.

Steg 3 - På resan

På resan ska du betala med ett kort helt utan valutapåslag. Försök betala alla köp med kortet utomlands, ha endast lite kontanter i reserv om butiken inte skulle acceptera kort. Bästa kortet att betala med utomlands är just nu Santander Mitt kort som inte har något valutapåslag och just nu 0 kr årsavgift första året (ord 195 kr).

Vi på Kortio rekommenderar att du har två kort inför resan, ett bonuskort med reseförsäkring för att betala resan samt ett att använda utomlands. Med två kort har du dessutom alltid ett i reserv om något oförutsett skulle hända!

Blogg #6

Maxa bonuskortet!

Många kort innehåller bonusprogram, rabatter och erbjudanden som du kan spara mycket pengar på. Vi på Kortio.se har tagit fram några tips på hur du kan få ut så mycket som möjligt av ditt bonuskort!

1. Se till att fånga bonuskampanjerna

När du ansöker om ett betalkort med bonusintjäning finns det ofta olika kampanjer för att du ska komma igång med ditt kortanvändande. Kampanjerna kan vara värt många poäng som t.ex. 10 000 poäng vid första köpet. Ofta är det ingen gräns på hur mycket du ska handla för, det kan räcka med att du köper ett mjölkpaket så får du poängen insatta på sitt konto.

2. Fånga upp erbjudanden och rabatter

I kortprogrammen finns ofta olika samarbeten med olika sajter och resebyråer. När du ska handla något eller boka hotell kan det vara mycket värt att kontrollera om du kan få någon extra rabatt via kortprogrammet. Ofta har du en inloggningssida hos banken där dina erbjudanden är samlade.

3. Använd ditt kort för allt som inte kostar extra

Du kan betala de flesta av dina köp med betalkort, till och med räkningar i många fall. Se till att maxa bonusen varje månad genom att betala bensin, matvaror, resekostnader, underhållning, prenumerationer, shopping, ja nästan allt med kortet. I slutet av månaden får du en faktura på alla köp samlat som du har 30 dagar på dig att betala. Var säker på att du betalar hela fakturan i tid, så har du samlat många bonuspoäng varje månad utan att göra någon förändring i ekonomin.

4. Tjäna dubbla bonusar på samma köp!

Många gånger får du en bra bonus med ditt vanliga medlemskapskort på matvaruhandeln, klädbutiken eller byggvarushuset. Men det öppnar också för möjligheten att tjäna dubbel bonus. Börja med att dra medlemskortet och betala sedan med bonusbetalkortet så har du enkelt fått dubbel bonus!

Enligt nerdwallet.com som tittade på extraerbjudande för populära betalkort, hittade de att tre av de största bankerna tenderade att erbjuda fördelaktiga kampanjer på korten under sensommaren och hösten. Erbjudandena låg under tidsperioder då bankerna hade lägst inflöde av kunder och ville öka intresset. Slutsatsen? För att fånga de bästa kampanjerna på korten, ansök om ett nytt betalkort på sensommaren/hösten och få ut så mycket bonus som möjligt! Hitta rätt bonuskort för dig på Kortio.se

Blogg #5

Ska du hyra bil? Ha ett kreditkort med dig, annars blir det dyrt!

När du skall hämta ut din hyrbil behöver hyrbilsfirman ta en deposition under tiden du hyr bilen. Beloppet varierar, upp till 15 000 kr är inte ovanligt. Depositionen tar de genom att blockera en summa på ditt kreditkortskonto. Ett debetkonto kopplat till ett bankkort accepteras ej eftersom det inte går att blockera en deposition på.

Depositionen finns kvar på kontot men går inte att använda medan du hyr bilen. Så fort du lämnar tillbaka bilen blir beloppet tillgängligt på kreditkortet igen.

Har du inte ett kreditkort får du istället betala en daglig avgift som reducerar självrisken. En avgift som du inte får tillbaka och som kan bli hög om du hyr bil under flertalet dagar.

Att tänka på:

1. Har du ett kreditkort utan valutapåslag som du även vill betala med på semestern? Tänk då på att eventuellt höja kreditgränsen på kortet innan resan så att du kan fortsätta använda kortet även efter depositionen är reserverad.

2. Oftast skall personen som är chaufför också vara kortinnehavare till kortet som innehar depositionen.

3. Betalar du hyrbilen med ditt kreditkort ingår ofta extra försäkringar med självriskreduceringar och flera kort ger även rabatt på olika hyrbilsföretag. Värt att kolla upp innan resan!

Hitta rätt kort för hyrbilen på Kortio.se

Blogg #4

Viktigt att tänka på när du betalar med kreditkort utomlands

Om du ska ut och resa är det fördelaktigt att införskaffa ett kreditkort av flera skäl,

1. Du får ofta en väldigt bra reseförsäkring på köpet med avbeställningsskydd när du betalar resan med kortet. Vissa försäkringar kan vara kompletterande till din hemförsäkring, vilket betyder att den förstärker den reseförsäkring som ingår i din hemförsäkring. Avbeställningsskyddet är extra intressant eftersom det är något som inte brukar ingå i hemförsäkringen. Det kan variera en del mellan korten, så se till att välja kortet med en generös försäkring. Undersök framförallt vad som gäller innan du åker iväg så att din resa blir så trygg och smidig som möjligt! På Kortio.se kan du både jämföra och läsa om varje korts reseförsäkring.

2. När du betalar med ett bra kreditkort utomlands så slipper du ofta betala valutapåslag. Det är en procentsats som många bankkort lägger till på beloppet som du betalat utomlands. Se till att ditt kort på resan har 0% i valutapåslag!

3. Uttagsavgifter när du tar ut pengar i bankomat utomlands kan variera mellan korten och den finns två olika sätt för bankerna att ta betalt.

- Banken tar en procentsats på det beloppet du tar ut, oftast mellan 2-4 procent. Räntan redovisas på kommande kontoutdrag/fakturor.

- Banken har ingen uttagsavgift, men om uttaget belastar krediten betalar du ränta på kontantuttaget från uttagsdagen till dess att du betalat krediten i sin helhet. I vanliga fall har du mellan 45-60 dagar att betala din kredit utan ränta, men i detta fall läggs skuldräntan på från den dagen uttaget sker. För att undvika denna onödiga kostnad ger dessa kort dig chansen att sätta in egna pengar på ditt kortkonto. Då dras kontantuttaget från dina insatta pengar, och inga avgifter eller ränta tillkommer.

Exempel på kort som det går att sätta in egna pengar på är Coop Med Mera eller ICA Banken Plus.

Vi rekommenderar att du huvudsakligen betalar med kreditkortet på resan- det är både säkrast och med rätt kort tjänar du bonuspoäng även utomlands. Behöver du ta ut pengar i bankomat bör du sätta in egna pengar på kortet innan resan alternativt att du tar ut en summa kontanter inför resan som fickpengar.

När du ska ut och resa med kortet utomlands är det alltså viktigt att du ser till att ditt kreditkort har 0% valutapåslag och ger dig en bra reseförsäkring, samt ha koll på hur uttagsavgifterna fungerar!

Kortio.se under ikonen "resa" hittar du de bästa korten för resan!

Blogg #3

Hur påverkas du som kund när bankernas kortintäkter minskar?

De europeiska bankerna förlorar cirka 60 miljarder i intäkter på den nya lagstiftningen från EU parlamentet som sätter ett maxtak på kortavgifterna som bankerna tar ut från handlare. Bankerna själva hävdade i våras att det är konsumenterna som får betala i slutändan. I veckan kom Handelsbanken som första bank ut med höjda kortavgifter för kunderna.

Många spår att det är framförallt bankkorten, även kallade debetkort, som kommer att påverkas. Dessa kort har haft en relativt låg avgift tidigare och är det vanligaste kortet som bankerna ger ut till kunderna. Det är nu extra viktigt för dig som bankkund att titta i plånboken och se vilka kort som påverkas, samt att ställa krav genom att jämföra avgifterna mellan de olika korten som finns på marknaden.

Fördelen med många betalkort jämfört med bankkort är att du enkelt kan tjäna ihop årsavgiften genom deras bonussystem. Det finns även kreditkort som är kopplade till ditt bankkonto likt debetkorten.

Kortio.se under ikonen "shopping" hittar du korten med de bästa bonussystemen.

Nu är frågan när de andra bankerna väljer att agera i sin portfölj med produkter mot privatpersoner. Två månader innan har bankerna skyldighet att meddela ändringar av avgifterna och de förväntade höjningar kommer att börja ske runt årsskiftet 2015/2016.

Blogg #2

Varför accepteras inte alla korttyper överallt?

Huvudorsaken till att alla kort inte accepteras överallt är dels teknisk och dels för att korten har olika affärsmodeller.

Korttyperna har olika betalningstid för butikerna och tar olika procentandelar av köpet som genomförs. Butiken får alltså bestämma sig för hur länge den är villig att vänta på att få betalt, och även för hur stor del av köpet som den är villig att dela med sig av till kortföretaget.

American Express och Diners Club har vanligtvis sämre villkor än VISA och Mastercard. De motiverar istället butikerna genom att hävda att de har en exklusiv och betalningsvilligare kundkrets.

Dyrare betalningsterminaler

Den tekniska orsaken ligger i att de olika korttyperna har olika betalningssystem där alla kortterminaler då inte kan ta emot alla olika korttyper. Dessutom är en kortterminal som accepterar alla korttyper dyrare och alla butiker anser inte att det är värt den kostnaden eller investeringen för att kunna ta emot alla kort.

Blogg #1

Kreditkort- vad är skillnaden?

På svenska marknaden finns idag över 120 olika kreditkort med olika fördelar och försäkringar. Då är det för dig som kund inte helt lätt att välja rätt kort.

En bra grundprincip att veta om från början är skillnaden på de olika korttyperna. Många vet vilka de är, men få vet de egentliga skillnaderna mellan VISA, Mastercard, Diners, American Express etc. Några banker erbjuder kunden att välja mellan VISA och Mastercard, som t.ex. Supreme card från Resurs Bank. Men de flesta banker erbjuder endast ett val.

Nedan ska jag försöka förklara likheter och olikheter mellan dessa för er,

Kanske det viktigaste att fundera på innan du väljer korttyp är vart kortet faktiskt accepteras. I Sverige är VISA och Mastercard relativt jämställt och de mest accepterade korten i butiker, restauranger osv. American Express och Diners har däremot begränsat användningsområde i Sverige, och även i Norge. Även om VISA är det mest accepterade kortet internationellt enligt statistik så finns det flera länder där städer enbart tar Mastercard. Därför kan det vara bra att iallafall ha ett av varje i plånboken.

Företagen VISA och Mastercard

När du använder ditt VISA eller Mastercard är det inte dessa företag som ger dig kredit, bestämmer räntan och avgifter eller ens skickar ut kortet till dig. Det är banken eller kreditinstitutet vars kort du använder som avgör detta.

Ett exempel är Easyliving som ges ut av Collector Bank. Alla villkor, avgifter och krediter bestäms alltså av Collector Bank. Kortet är kopplat till Mastercard, men det är endast själva betalningsfunktionen- den tekniska överföringen av pengar när kortet dras i butik eller på internet. På så sätt kan alla banker och kreditinstitut erbjuda sina egna kort med olika fördelar.

American Express och Diners har i större grad gått sin egen väg med ett eget märke som även innehar betalningsfunktionen. Diners ges i Sverige ut av SEB Kort och American Express har ett externt samarbete med SAS Eurobonus vid sidan av sina egna kort.

Är alla korttyper kreditkort och bankkort?

En vanlig missuppfattning är att alla VISA kort är debitkort som är kopplade till ett bankkonto. Det är till stor del för att det varit en strategi av VISA i Sverige och Norge. En strategi för att få bredast möjligast räckvidd och kännedom i landet. I andra länder är VISA snarare kopplat till endast kreditkort. VISA har den senaste tiden varit det populäraste kortet i Sverige, men nu ökar Mastercard stadigt och har nästan hunnit ikapp.