Frågor och Svar

Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort?

Med både betalkort och kreditkort får kortinnehavaren en räkning någon gång i månaden där de köp man har gjort med kortet redovisas. Man betalar alltså en faktura i efterhand. Väljer kortinnehavaren att betala hela skulden på en gång så slipper man betala ränta till kortföretaget.

Med kreditkort har man när fakturan kommer möjlighet att dela upp betalningen med en ränta på mellan 5-20%. Det kan som konsument vara mycket praktiskt att kunna delbetala ett större inköp äver en längre tid, som tex en ny TV eller soffa. Man delbetalar då till banken och det spelar ingen roll vad eller var det köptes.

Med ett betalkort finns ingen möjlighet att dela upp betalningen utan man betalar hela beloppet när fakturan kommer. Kortet har heller ingen "kreditgräns", utan kortinnehavaren handlar för det belopp man klarar av att betala vid fakturans förfallodatum.

Vad är fördelen med ett kreditkort?

Med nästan alla betal- och kreditkort får du bonusar och förmåner som ofta inte vanliga kontokort ger. Idag har de allra flesta ett kontokort eller betalkort via sin bank och betalar ofta lika stor årsavgift som betal- och kreditkorten vi jämför på Kortio.se, men får samtidigt inga eller sämre förmåner.

Det finns dessutom betal- och kreditkort som är anpassade efter olika vardagssituationer. Det finns kort som ger dig extra bra försäkringar när du reser och andra kort som ger rabatter och bonusar när du handlar mat.

Vi rekommenderar även Betalo.se där du som kund snabbt och enkelt kan betala alla räkningar med ditt kort. Ett smart sätt att utnyttja kortets alla förmåner. Betalo accepterar alla Visa, MasterCard och American Express-kort.

Vad är effektiv ränta?

Enkelt uttryckt kan man säga att effektiv ränta är ett jämförelsepris för kreditkort. Det är en sammanräkning av alla räntor och avgifter som ett kreditkort har uttryckt i en procentsats. Ett kort kan till exempel ha en låg kreditränta men höga avgifter som gör att det ändå blir dyrare än ett kort med högre kreditränta. Effektiv ränta är alltså ett bra verktyg att använda när du jämför olika kortalternativ.

Vad menas med kortkredit?

När du betalar med ditt kreditkort utnyttjar du kortkrediten. Inköpen samlas på en räkning som kommer i slutet av månaden. Du kan då välja att betala hela beloppet utan ränta, eller skjuta upp en del av betalningen. Precis som alla andra lån så har kortkrediten en ränta som varierar mellan olika kort. Du betalar bara ränta på den del du skjuter upp.

Gäller alltid reseförsäkringen?

Nej, för att reseförsäkringen ska gälla så måste du ha betalat resan med ditt kort. För en del kort räcker det att betala halva resan, andra kräver att du betalar hela resa med kortet.

Vad är valutapåslag?

När du handlar med ditt bankkort utomlands så lägger de flesta bankerna till en extra avgift mellan 1-3% på ALLA dina köp. Detta kallas valutapåslag eller valutaväxlingspåslag. Väldigt onödigt tycker vi!

Därför visar vi på Kortio.se under fliken RESA några kort helt UTAN valutapåslag, som sparar dig pengar på utomlandsresan!