Vad betyder delbetalning?

Delbetala betyder att du betalar för en vara i efterhand. Betalningen delas upp i flera delbetalningar, som fördelas över en viss tidsperiod.

Ibland vill man göra ett större köp men inte betala allt på en gång. Med många kort kan du enkelt dela upp din betalning och betala i den takt som passar dig. Totalkostnaden på din delbetalning beror på i vilken takt du vill betala av skulden. Du kan alltid välja att betala av hela skulden närsomhelst. För kort är det standard för bankerna att ange årsräntan, men delbetalar du bara en månad är det månadsräntan du ska räkna med.

Räkneexempel:

Köper du en resa för 5 000 kr en månad och väljer att delbetala halva köpet på 2 500 kr med en månadsränta får du följande kostnader nästa månad:

En månadsränta på 1,4% blir +35 kr

En aviseringsavgift ligger vanligast runt 25 kr/avi.

Totalt blir det 60 kr extra och det totala beloppet att betala nästkommande månad blir då 2 560 kr.

Finns det ett lägsta belopp jag måste betala varje månad?

Lägsta belopp att betala varje månad är oftast mellan 3-6 % av din innevarande skuld, ibland finns även ett lägsta belopp som måste betalas. Betalar du "lägsta belopp att betala" så börjar du delbetala den skulden som då finns kvar på kontot.

Hur gör jag för att delbetala med månadsränta?

Du behöver en kreditkort. När du får din faktura betalar du det lägsta beloppet som står på fakturan eller valfritt högre belopp. Det står vanligtvis så här på fakturan,

Räkneexempel:

Lägsta belopp att betala: 197 kr

Total skuld: 4000 kr

Betalar du "lägsta belopp att betala" så flyttas resterande skuld automatiskt över till nästa månad som en delbetalning. Vissa kort erbjuder även upp till 6 månaders räntefria perioder om du vill skjuta upp delbetalningen en tid. Vill du ha en eller flera betalningsfria månader måste du oftast kontakta banken direkt som ordnar det upplägget åt dig.

Tillkommer det några extra kostnader utöver månadsräntan och aviseringsavgiften?

Nej, betalar du rätt belopp i rätt tid tillkommer inga extra avgifter.

Hur mycket är månadsräntan vid delbetalning?

Det beror på vilket kort du har och vilken ränta kortet erbjuder. Kreditkort har som standard att visa sin årsränta i deras exempel, men delar du den med 12 månader så får du månadsräntan.

Använd vår jämförelsetjänst för att hitta räntan för ditt kort. T.e.x. har Preem Mastercard 1,4% i ränta, läs mer här!